Včera jsem narazila na FB na jednu diskuzi, která mě zaujala. Ani ne tak probíraným tématem. Spíš všeobecně. Potkalo se v ní několik slušně vzdělaných a poměrně inteligentních lidí, kteří se navíc ještě snaží jíst zdravé potraviny nejlépe bio-kvality a společně se pohoršovali nad kvalitou potravin - v tomto případě jogurtů - u nás. V úvodu byl krátký text a na jeho konci otázka:
Který z jogurtů na obrázku je zdravější?
Kdybych některé z diskutujících neznala, tak bych v tu chvíli byla na místě odpřisáhla, že s bídou vychodili základní školu. I když ... už dávno si nedělám iluze o rozumu českých kupujících, kteří sežerou doslova všechno, jen když to je hezky a barevně zabalené.
V tu chvíli jsem konečně pochopila všechna ta nařízení EU ohledně názvů potravin. Proč už tuzemský rum nesmí být nazýván rumem a pomazánkové máslo máslem nebo marmeláda marmeládou. Lidé totiž definitivně zblbli, tak je potřeba jim jasně a srozumitelně sdělit, co vlastně kupují. V ostatních zemích EU tedy stačí, když lidé umějí číst a přečtou si na obalu, co vlastně kupují - název sám zaručuje, že to má určitou kvalitu a studiem složení se nemusí příliš zabývat. Bohužel, u nás to stačit nebude. Zatímco lidé smutní za tradičním pomazánkovým máslem, v obchodě si klidně koupí cokoliv, co se skutečnému máslu podobá jen tvarem a obalem, hlavně že je to o pár korun levnější než to máslo vedle. A pak brblají na špatnou kvalitu. Ačkoliv máslo a margarín se snad už většina lidí naučila rozlišovat. S jogurty je to zatím stále špatné.
Ta otázka k obrázku by totiž měla znít jinak: Který z nich je jogurt?
Odpověď je úplně jednoduchá a není třeba kvůli tomu letět do obchodu a prohlížet si etikety se složením. Jogurt je ten, na kterém je to napsané! Vidíte někde na Activii napsané, že se jedná o jogurt? Nevidíte, protože to vlastně žádný jogurt není, má jen podobný obal. Stejně jako spousta dalších rádoby-jogurtů.
Pokud jste to dočetli až sem, tak mám pro vás taky obrázky - na první pohled to vypadá, že se jedná o naprosto stejné výrobky (stejný výrobce, stejná řada, stejná příchuť):
A k nim otázku: Na kterém je jogurt?
Tak si říkám, že je dobré, mít návzy sjednocené. V dnešní nejisté době, kdy obchody jsou plné šmejdů, nám to dává jakous takous jistotu, že to, co si kupujeme je doopravdické máslo, jogurt, čokoláda... Žádná napodobenina.
Obrázky jsou z netu, přiznám se, že vůbec netuším jestli nejsou zastaralé a co se vlastně dnes prodává v obchodech, protože jogurty si dělám domácí.
RE: Názvosloví potravin | janinka | 14. 03. 2015 - 10:57 |
![]() |
kerria | 14. 03. 2015 - 22:38 |
RE: Názvosloví potravin | Čerf | 14. 03. 2015 - 21:39 |
RE: Názvosloví potravin | van vendy | 11. 04. 2015 - 23:08 |
![]() |
kerria | 12. 04. 2015 - 19:58 |
RE: Názvosloví potravin | nekra | 25. 07. 2015 - 20:17 |